Παρακαλώ περιμένετε

Παρακαλώ περιμένετε

Βασικές συμβουλές για την υποδοχή του νέου σας κουταβιού στο σπίτι

Βασικές συμβουλές για την υποδοχή του νέου σας κουταβιού στο σπίτι

Βασικές συμβουλές για την υποδοχή του νέου σας κουταβιού στο σπίτι

 

Η προετοιμασία για την άφιξη ενός νέου κουταβιού σηματοδοτεί μια σημαντική δέσμευση, και η λεπτομερής οργάνωση εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση τόσο για το σπίτι σας όσο και για το νέο μέλος της οικογένειας σας. Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε τις βασικές σκέψεις για να διασφαλίσετε ένα φιλόξενο περιβάλλον για το νέο σας σύντροφο.

 

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις απαραίτητες προμήθειες και προετοιμάστε έναν ασφαλή χώρο για το κουτάβι σας. Τα απαραίτητα είδη για το κουτάβι σας που θα χρειαστεί να έχετε προμηθευτεί και προετοιμάσει είναι:

 • Ένα άνετο και ζεστό κρεβάτι στημένο στο χώρο ύπνου του κουταβιού
 • Ένα μπωλ φαγητού και ένα μπωλ νερού καθαρισμένα και στημένα στο χώρο του φαγητού του κουταβιού.
 • Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σπιτάκι ή κλουβί, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι τοποθετημένο σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος. Έχετε άλλα κατοικίδια ή παιδιά;

Σκεφτείτε πώς σκοπεύετε να προσαρμόσετε το νέο κουτάβι σε αυτά και φροντίστε το σπίτι ή/και ο κήπος σας να είναι ασφαλές και προστατευμένο για το κουτάβι.

 

Όταν θα πάτε να παραλάβετε το κουτάβι σας από τον εκτροφέα ή το καταφύγιο, θα χρειαστείτε κάποια πράγματα. Η συνολική λίστα των πραγμάτων που μπορείτε να φέρετε περιλαμβάνει:

 • Οποιαδήποτε απαραίτητα έγγραφα συμπληρωμένα εκ των προτέρων για να εξοικονομήσετε χρόνο.
 • Μια μικρή κουβέρτα στην οποία το κουτάβι μπορεί να απλωθεί για να αισθανθεί πιο άνετα. (Μετά την επαφή με τον εκτροφέα, ίσως θέλετε να αφήσετε αυτήν την πετσέτα με τη συλλογή ή τη μητέρα του κουταβιού για λίγο ώστε να έχει μια πιο οικεία και καταπραϋντική μυρωδιά).
 • Ένα λουράκι και ένα μικρό περιλαίμιο με ταυτότητα που περιέχει το όνομά σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας και το όνομα του κουταβιού.
 • Ένα μικρό σνακ και λίγο νερό σε ένα μπωλ (κατάλληλο για τη διαδρομή) σε περίπτωση που το κουταβάκι πεινάσει ή διψάσει στο αυτοκίνητο, ειδικά αν είναι μακριά η διαδρομή.
 • Χαρτοπετσέτες και προϊόντα καθαρισμού για την περίπτωση που νιώσει ναυτία ή τουαλέτα.
 • Ένα ασφαλές παιχνίδι μασήματος για κουτάβια (όπως ένα Kong) για να κρατηθεί απασχολημένο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο σπίτι.
 • Ένα κλουβί μεταφοράς που το κουτάβι μπορεί να ξεκουραστεί.

 

Εάν παραλάβετε το κουτάβι σας από εκτροφέα, είναι σημαντικό να ρωτήσετε τι τρέφεται το κουτάβι αυτήν την περίοδο. Καλό θα ήταν να φύγετε με μια μικρή ποσότητα τροφής που τρέφεται το κουτάβι, ώστε να μπορείτε να το ανακατέψετε με τη δική σας τροφή κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς βοηθά στην αποφυγή των ενοχλητικών περιστατικών στο στομάχι από την ταχεία αλλαγή της διατροφής. Είναι επίσης καλό, να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερες συμβουλές από τον εκτροφέα ή το καταφύγιο, όπως προτάσεις για οποιαδήποτε επιπλέον προϊόντα που μπορεί να χρειαστείτε, καθώς και συμβουλές για εμβολιασμούς, κτένισμα ή οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση χρειάζεστε.

 

Προγραμματίστε να παραλάβετε το κουτάβι κατά τη διάρκεια Σαββατοκύριακου ή διακοπών για να μπορέσετε να έχετε περισσότερο χρόνο επαφής μαζί του.

 

Φροντίστε να οδηγήσει κάποιος άλλος έτσι ώστε να μπορείτε εσείς να επικεντρωθείτε στη δεσμευτική επαφή με το κουτάβι σας μέσα στο αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής διατηρήστε μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα στο αυτοκίνητο και αποφύγετε τις στάσεις.

 

Συμβουλές γνωριμίας του κουταβιού με άλλα κατοικίδια:

 • Μειώστε τυχόν εδαφικές συγκρούσεις αφαιρώντας τα αγαπημένα παιχνίδια και δημιουργώντας ξεχωριστούς χώρους.
 • Χρησιμοποιήστε λουριά κατά την αρχική εισαγωγή και ανταμείβετε τη θετική συμπεριφορά.
 • Επιτηρήστε στενά και διατηρήστε την ηρεμία κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων.

 

Σχετικά με την ονομασία του κουταβιού θα προτείναμε να επιλέξετε ένα απλό όνομα με μια ή δύο συλλαβές. Αποφύγετε ονόματα που είναι παρόμοια με εντολές για το κουτάβι.

 

Θυμηθείτε, οι πρώτες μέρες με το κουτάβι σας μπορεί να συνοδεύονται από προκλήσεις, όπως το κλάμα τη νύχτα. Μείνετε υπομονετικοί και ανατρέξτε σε πηγές για καθοδήγηση σχετικά με το πώς να διευκολύνετε τη μετάβαση του κουταβιού σας στο νέο του σπίτι.

 

Συγχαρητήρια για το νέο μέλος της οικογένειας σας!

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο petnav.gr έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαταστούν σε καμία περίπτωση κτηνιατρική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπείας. Σας παρακαλούμε να ακούτε πάντα της συμβουλές του κτηνίατρου σας.


Φίλτρα
Εφαρμογή