Παρακαλώ περιμένετε

Παρακαλώ περιμένετε

Οδηγός Διατροφής Σκύλων κατά τα διάφορα στάδια της ζωής τους

Οδηγός Διατροφής Σκύλων κατά τα διάφορα στάδια της ζωής τους

Οδηγός Διατροφής Σκύλων κατά τα διάφορα στάδια της ζωής τους

 

Βασικά Θρεπτικά Συστατικά για τους Σκύλους

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή για να ακμάσουν, απαιτώντας περίπου 40 βασικά θρεπτικά συστατικά στη σωστή μορφή και ποσότητα για βέλτιστη διατροφή. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή, βοηθά στην πέψη και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου σας. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πάντα πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η πρωτεΐνη, το λίπος και οι υδατάνθρακες είναι θεμελιώδη στοιχεία της διατροφής του σκύλου σας και του παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για μια υγιή ζωή. Η επιλογή της κατάλληλης διατροφής για τον σκύλο σας εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, η κατάσταση της στειρώσεως και ο τρόπος ζωής.

 

Διατροφή για Κουτάβια (Puppy)

Αν πρόσφατα έχετε υιοθετήσει ένα κουτάβι, είναι κρίσιμο να αναγνωρίσετε ότι οι διατροφικές τους ανάγκες διαφέρουν από εκείνες των ενηλίκων σκύλων. Τα κουτάβια βιώνουν γρήγορη ανάπτυξη τους πρώτους μήνες και χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά: λίπη, πρωτεΐνες, μέταλλα, αμινοξέα και βιταμίνες. Ο ασβέστιος και ο φωσφόρος είναι επίσης βασικά θρεπτικά συστατικά για τα κουτάβια για την ανάπτυξη υγιών οστών και δοντιών.

 

Τα κουτάβια έχουν ευαίσθητα συστήματα στην όσφρηση και τη υφή αλλά λιγότερο ανεπτυγμένη γευστική αντίληψη. Όταν τρέφετε το κουτάβι σας με κροκέτες, λάβετε υπόψη τη υφή, το σχήμα και το μέγεθος που είναι κατάλληλα για το μέγεθος του κουταβιού σας για να ενισχύσετε την ευχάριστη γευστική εμπειρία. Τα κουτάβια έχουν επίσης ευαίσθητα πεπτικά συστήματα, οπότε επιλέξτε ασφαλή, υψηλής ποιότητας τροφή για να αποφύγετε προβλήματα στο στομάχι. Διαιρέστε επίσης το προτεινόμενο μερίδιο τροφής τους σε μικρά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο οδηγός διατροφής της εταιρείας Royal Canin προτείνει:

 

 • Μικρές φυλές (small breed):
  • έως 4 μηνών – 3 γεύματα την ημέρα
  • 4 – 10 μηνών – 2 γεύματα την ημέρα
 • Μεσαίες φυλές (medium breed):
  • έως 6 μηνών – 3 γεύματα την ημέρα
  • 6 – 12 μηνών – 2 γεύματα την ημέρα
 • Μεγάλες ή Γιγαντιαίες φυλές (large, extra large breed):
  • έως 6 μηνών – 3 γεύματα την ημέρα
  • 6 – 15 μηνών – 2 γεύματα την ημέρα

 

Η πρόωρη μετάβαση σε μια διατροφή για ενήλικες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη ενός κουταβιού και να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις. Παρακολουθήστε την υγιή ανάπτυξη του κουταβιού σας για να εξακριβώσετε αν είναι στο σωστό δρόμο με το ιδανικό του βάρος και να βοηθήσετε στην προώθηση της παρέμβασης προτού η υγεία ενός κουταβιού διατρέχει κίνδυνο.

 

Συστατικά για Ενήλικες Σκύλους (Adult)

Οι σκύλοι φτάνουν στην πλήρη ανάπτυξή τους γύρω στα ένα έως δύο χρόνια, ανάλογα με τη φυλή τους. Οι μικρότερες φυλές ωριμάζουν πιο γρήγορα από τις μεγαλύτερες φυλές όπως οι Labrador Retrievers. Αν ο σκύλος σας μεταβαίνει από τροφή για κουτάβια σε τροφή για ενήλικες, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την απαιτούμενη διατροφή, την ποσότητα και το πρόγραμμα διατροφής βάσει της φυλής και του ιδανικού βάρους του σκύλου σας. Οι ειδικοί προτείνουν να αναμειγνύετε σταδιακά τροφή για κουτάβια και ενηλίκων με έναν λόγο 75%-25%, αυξάνοντας σταδιακά σε 50% κάθε τροφή, 75-25 τροφή για ενήλικες και κουτάβια, μέχρι να μεταβείτε πλήρως σε τροφή για ενήλικες.

 

Οι μεγάλες φυλές και οι πολύ ενεργητικοί σκύλοι θα καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες. Οι περισσότεροι σκύλοι δεν περιορίζουν την κατανάλωση τροφής αν τους προσφέρετε υπερβολικές ποσότητες, γι’ αυτό είναι κρίσιμο να μετράτε τις ποσότητες με ακρίβεια και να τρέφετε με ένα ή δύο γεύματα την ημέρα. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση προς την παχυσαρκία των κατοικιδίων, επομένως είναι σημαντικό να κατανοείτε και να παρακολουθείτε το ιδανικό βάρος του κατοικιδίου σας.

 

Διατροφή για Ηλικιωμένους Σκύλους (Senior)

Παρόλο που κάθε σκύλος είναι μοναδικός, γενικά θεωρούνται ηλικιωμένοι όταν βρίσκονται στο τελευταίο 25% της αναμενόμενης διάρκειας ζωής τους. Σε αυτό το στάδιο της ζωής, οι σκύλοι συχνά εκδηλώνουν φυσικά σημάδια γήρανσης και αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Οι διατροφικές τους ανάγκες θα αλλάξουν επίσης και μπορεί να χρειαστεί να μεταβείτε σε μια διατροφή για ηλικιωμένους. Οι σκύλοι σε αυτό το στάδιο μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως νεφρική νόσο, οστεοαρθρίτιδα και οδοντικά προβλήματα και να χρειάζονται ειδικές δίαιτες βάσει των ιατρικών τους αναγκών. Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων, η αποφυγή υπερβολικών θρεπτικών συστατικών και ο προσεκτικός έλεγχος των ποσοτήτων τροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας ή υπέρβαρου. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για μια ειδική δίαιτα που θα ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες του ηλικιωμένου σκύλου σας.

 

Πηγή: Waltham Petcare Science Institute

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο petnav.gr έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαταστούν σε καμία περίπτωση κτηνιατρική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπείας. Σας παρακαλούμε να ακούτε πάντα της συμβουλές του κτηνίατρου σας.


Φίλτρα
Εφαρμογή