Παρακαλώ περιμένετε

Παρακαλώ περιμένετε

Οι Γάτες προτιμούν τροφή παρόμοια με το φυσικό τους θήραμα σύμφωνα με την έρευνα του WALTHAM

Οι Γάτες προτιμούν τροφή παρόμοια με το φυσικό τους θήραμα σύμφωνα με την έρευνα του WALTHAM

Οι Γάτες προτιμούν τροφή παρόμοια με το φυσικό τους θήραμα σύμφωνα με την έρευνα του WALTHAM

 

Οι επιστήμονες του WALTHAM έχουν διεξάγει καινοτόμες μελέτες για να καθορίσουν ποιου τύπου τροφή επιλέγουν συνεχώς οι γάτες όταν τους δίνεται η επιλογή. Στην πιο εκτεταμένη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές του Κέντρου Ζωοτροφής του WALTHAM ανακάλυψαν ότι οι υγιείς γάτες συχνά επιλέγουν τροφές που μοιάζουν στενά με το φυσικό τους θήραμα, όπως ποντίκια και πουλιά.

 

Ο δρ Adrian Hewson-Hughes, ο κύριος ερευνητής, σχολίασε: «Αυτά τα ευρήματα αποτελούν μια σημαντική πρόοδο στην έρευνα της ζωοτροφής και εμβαθύνουν την κατανόησή μας για τη διατροφική συμπεριφορά των γατών. Είναι εντυπωσιακό ότι, παρά τις χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης, οι γάτες εξακολουθούν να προτιμούν μια διατροφή που μοιάζει διαιτητικά με το φυσικό τους θήραμα».

 

Η έρευνα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη δημιουργία εξατομικευμένων διαιτών που πληρούν τις συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες των γατών. Οι υγρές τροφές για γάτες που υπάρχουν στην αγορά συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, τα οποία συμφωνούν στενά με τις διατροφικές προτιμήσεις των γατών. Αντίθετα, οι ξηρές τροφές για γάτες προσφέρουν ποικιλία υφών και μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην υγεία της στοματικής κοιλότητας.

 

Μέσω μιας σειράς μελετών που διεξήχθησαν σε διάστημα δύο ετών, οι ερευνητές του Κέντρου Ζωοτροφής του WALTHAM καθόρισαν ότι οι γάτες στοχεύουν σε μια διατροφική σύνθεση που αντιστοιχεί περίπου στο 52% πρωτεΐνη, 36% λίπος και 12% υδατάνθρακες στην καθημερινή τους πρόσληψη θερμίδων. Ο δρ Hewson-Hughes πρόσθεσε: «Είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη και είμαστε ενθουσιασμένοι να εξερευνήσουμε περισσότερα για τον λόγο για τον οποίο οι γάτες έχουν αυτή τη μοναδική διαιτητική ικανότητα».

 

Το WALTHAM σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνα σε αυτόν τον τομέα, επικεντρώνοντας στην επιλογή αυτών των βασικών θρεπτικών στοιχείων κατά τις άλλες φάσεις της ζωής των γατών, συμπεριλαμβανομένων της εγκυμοσύνης, της θηλαστικής περιόδου και της ανάπτυξης, καθώς και στων σκύλων.

 

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με δύο κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα: τον καθηγητή Steve Simpson από το Σχολείο Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία και τον καθηγητή David Raubenheimer από το Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Massey στη Νέα Ζηλανδία.

 

Πηγή: Waltham Petcare Science Institute

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο petnav.gr έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαταστούν σε καμία περίπτωση κτηνιατρική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπείας. Σας παρακαλούμε να ακούτε πάντα της συμβουλές του κτηνίατρου σας.


Φίλτρα
Εφαρμογή