Παρακαλώ περιμένετε

Παρακαλώ περιμένετε

Γιατι τα σκυλιά γλύφουν τους ανθρώπους;

Γιατι τα σκυλιά γλύφουν τους ανθρώπους;

Γιατι τα σκυλιά γλύφουν τους ανθρώπους;

 

Ποιόν απο τους παρακατάτω 6 λόγους διακρίνετε στον Δικό σας σκύλο;

Ενα πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι οτι τα σκυλιά απο κουτάβια νιώθουν την γλώσσα της μαμάς τους να τους γλείφει εκφράζοντάς τους την στοργή και την φροντίδα της. Η μαμά  χρησιμοποιεί την γλώσσα της για να καθαρίσει τα ρουθούνια του κουταβιού της καθώς γεννιέται και να το βοηθήσει να αναπνεύσει.

 

Με ένα τέτοιο καλωσόρισμα στη ζωή λοιπόν, είναι πολύ φυσικό να καταλάβουμε οτι η γλώσσα είναι το πρωταρχικό όργανο με το οποίο τα σκυλιά συναναστρέφονται. Με βάση αυτό περιμένουμε οτι το γλείψιμο παίζει κάποιο ρόλο και στην συναναστροφή τους με τους ανθρώπους. Τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους για λόγους ευνόητους αλλα και για πολλούς άλλους που θα καταλαβαίναμε μόνο αν μπορούσαν να μιλήσουν. Ποιοί είναι όμως οι 6 κύριοι λόγοι που τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους;

 

    1. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σκυλιά επικοινωνούν μεταξυ τους με το γλείψιμο. Γλείφουν το ένα το άλλο σε ομάδες όταν βρίσκονται στη φύση ή και στον κήπο του σπιτιού του ιδιοκτήτη τους. Τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους  ως είδος επικοινωνίας θέλοντας να περάσουν διαφορετικά μηνήματα κάθε φορά. Μπορεί να γλείψουν για να μας χαιρετίσουν και ως δείγμα χαράς που επιστρέψαμε στο σπίτι απο τη δουλειά ή ακόμα για να μας πούν: “ ‘Έλα να δείς τι ώραια που μάσησα το μαξιλάρι του καναπέ!”Είτε περιτριγυρίζονται απο άλλα σκύλια ή ανθρώπους, τα σκυλιά γλύφουν αυτούς που θέλουν να τους δείξουν προτίμηση και υποταγή. Θέλουν να μας δείξουν οτι ανήκουν σε εμάς.

 

  1. ΦΑΓΗΤΟ

Τα κουτάβια γλύφουν το στόμα της μαμάς τους για να της δείξουν οτι πεινάνε. Στη φύση, η μάμα μπορεί να αφήσει τα κουτάβια για να πάει να βρεί φαγητό για αυτά ή ακόμα μπόρει και να βγάλει οτι αυτή έχει φάει για να το προσφέρει στα μικρά της. Έτσι όταν τα σκυλιά μας γλύφουν στην περιοχή του στόματος ίσως θα πρέπει να υποπτευθούμε οτι δεν μας δίνει απλά ένα φιλί άλλα οτι μας ζητάει τροφή.

 

  1. EΞΕΡΕΥΝΗΣΗ

Έχει παρατηρηθεί οτι τα σκυλιά χρησιμοποιούν την γλώσσα τους για να οικοιοποιηθούν το περιβάλλον τους. Με άλλα λόγια εξερευνούν τον κόσμο τους, είτε αυτό είναι ένα καινούργιο περιβάλλον είτε «καινούργιοι» άνθρωποι. ‘Οπως τα σκυλιά είναι μυστήριο για εμάς ,έτσι είμαστε και έμεις για αυτά. Πόσες φορές έχουμε απλώσει το χερί μας σε ένα σκυλάκι, κι αυτό μας μύρισε και μας έγλειψε το χέρι ως ανταπόδωση; Άκομα κι αν έχουμε ένα σκύλο για χρόνια, κάθε φόρα που φέρνουμε κατι καινούργιο στο σπίτι, του κεντρίζει την περιέργεια και θέλει να το ανακαλύψει. Τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους και προσπαθούν να επεξεργαστούν καινούργιες συναισθηματικές εμπειρίες.

 

  1. ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Όταν ένας σκύλος μας γλείφει για πρώτη φορά στο πρόσωπο μπορεί να εκπλαγούμε, να μας γαργαλήσει ή και να το βρούμε διασκεδαστικό και τον χαιδεύουμε. Έτσι συνδυάζει οτι για να τον χαιδέψουμε πρέπει να μας γλείψει για να μας κεντρίσει την προσοχή. ‘Οταν, για παράδειγμα, βλέπουμε μια ταινία στην τηλεόραση σίγουρα δεν παίζουμε και με τον σκύλο μας. Τότε θα μας γλείψει για να μας θυμίσει οτι είναι κι αυτός εκεί.

 

  1. ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΗΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΑΣ

Στα αρχαία χρόνια, σοφοί καλόγεροι και θεραπευτές παρατήρησαν  οτι τα σκυλιά έγλειφαν τις πληγές τους καθώς και αυτές των ανθρώπων. Οι πληγές ελκύουν την γλώσσα του σκύλου. Στους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, Ελλάδας, Ρώμης και μέχρι και τη μεσαιωνικη εποχή στην Ευρώπη, τα σκυλιά όχι μόνο τα ενθάρρυναν άλλα κι ακόμα τα εκπαίδευαν να γλύφουν πληγές ώς είδος επούλωσης. Σήμερα ευτυχώς έχουμε αντιβιοτικά αλλά μην εκπλαγείτε εάν έχετε μια μικρή πληγή και σας πλησιάσει ένα σκυλάκι ενω κάνετε την βόλτα σας.

 

  1. ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑΣ

Τα «φιλιά» των σκύλων, ως ένδειξη τρυφερότητας, μπορεί ακόμα να σημαίνουν και άλλα πράγματα εκτός απο αγάπη. Τα σκυλιά γλύφουν τους ανθρώπουςσε οπιαδήπτε μορφή συναναστροφής για να δείξουν την ικανοποιησή τους. Το σκυλί μου, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την γλώσσα της πρισσότερο για φαγητο και καλωπισμό. Σπάνια θα μου θα γλείψει το χέρι για να μου εκφράσει ικανοποίηση. Όποτε της χαιδέψω το κεφάλι ή πίσω απο τ’ αυτιά, θα το ανεχτεί για λίγο και μέτα θα μου σηκώσει το δεξί της πόδι. Αυτό με έκανε να καταλάβω οτι ενώ ανεχόταν το χαιδεμα στο κεφάλι, αυτό που πραγματικά της άρεσε ήταν το χάιδεμα κάτω απο το ένα πόδι και μέτα κι απο τ’ άλλο. Και ξέρω οτι έχω βρεί το κατάλληλο σημείο επειδή ένω ‘εγω την χαιδεύω, αυτή μου γλείφει το χέρι.  Ανεκτίμητη στιγμή!

 

Επιμέλεια: Θένια Κουτσονίκα

 

Πηγή: www.dogster.com/lifestyle/why-do-dogs-lick-people

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο petnav.gr έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαταστούν σε καμία περίπτωση κτηνιατρική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπείας. Σας παρακαλούμε να ακούτε πάντα της συμβουλές του κτηνίατρου σας.


Φίλτρα
Εφαρμογή