Αυτός ο σκύλος είναι η μόνη φυλή που το American Kennel Club (AKC) σκόπιμα εκτρέφει από άγριους σκύλους. Ήταν ένα πείραμα που λειτούργησε!

Ο σκύλος της Χαναάν έχει μία από τις πιο ασυνήθιστες ιστορίες από οποιαδήποτε άλλη φυλή του AKC. Δεν υπάρχει άλλη φυλή που εσκεμμένα έχει εκτραφεί από άγριους σκύλους.

Μα γιατί?

Ενδιαφέροντα θέματα για το σκύλο Canaan

Όταν οι Ρωμαίοι ανάγκασαν τους Ισραηλίτες να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους πριν από 2.000 χρόνια, τα ισραηλινά σκυλιά έμειναν πίσω στην παράκτια πεδιάδα Zebulon και στην έρημο Negev.Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι Βεδουίνοι αιχμαλώτισαν τα κουτάβια για να τα χρησιμοποιούν ως φύλακες των οικόσιτων ζώων, αλλά τα σκυλιά ήταν ως επί το πλείστον άγρια.Τα σκυλιά Canaan αρχικά ονομάζονταν Kelev Knaani (Σκύλος της Χαναάν).

Στη δεκαετία του 1930, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν σκυλιά υπηρεσίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον πόλεμο, αλλά ανακάλυψαν ότι οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές φυλές δεν μπορούσαν να αντέξουν τη θερμότητα.

Μία γυναίκα, η δόκτωρ Rudolphina Menzel, παρατήρησε τα σκληραγωγημένα σκυλιά των Βεδουίνων. Κατάφερε να αιχμαλωτίσει αρκετά από αυτά και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής και κατάρτισης.Τα σκυλιά όχι μόνο διαχειρίζονταν τη θερμότητα καλά, αλλά αποδείχθηκαν έμπειρα σε πολλές εργασίες και υπηρέτησαν στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ως σκυλιά φρουροί, ανιχνευτές ναρκών, αγγελιαφόροι, ακόμη και ως ανιχνευτές τραυματιών.Μετά τον πόλεμο, υπηρέτησαν ως σκύλοι οδηγοί, αλλά ήταν πάρα πολύ ανεξάρτητοι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή τη δουλειά.

Οι πρώτοι σκύλοι της Χαναάν πήγαν στην Αμερική το 1965. Το Αμερικάνικο Kennel Club (AKC) αναγνώρισε τη φυλή το 1997 και το κατέταξε στην ομάδας βοσκής. Σε άλλες χώρες κατατάσσεται σε άλλες ομάδες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι στην ομάδα χρησιμότητας.Η Fédération Internationale Cynologique, η οποία ελέγχει τις φυλές σε πολλές χώρες, τα κατατάσσει στην ομάδα σκυλιών Spitz και στις Πρωτόγονες Φυλές.

Ο σκύλος του Χαναάν συχνά θεωρείται ένα είδος σκύλου παρία, ένα όνομα που δίνεται σε άγριους σκύλους που βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι τείνουν να μοιράζονται το σχήμα του σώματος, το μέγεθος και τη γενική εμφάνιση του Χαναάν. Είναι η εθνική φυλή σκυλιών του Ισραήλ.

Ο γηγενής πληθυσμός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια από μία ευρείας κλίμακας εξάλειψη, λόγω της προσπάθειας για την καταπολέμηση της λύσσας, της ανάμειξης με άλλες φυλές σκύλων και της ανθρώπινης καταπάτησης. Λίγοι μόνο αφιερωμένοι εκτροφείς αναζητούν για καλά δείγματα ώστε να τα εντάξουν στην γονιδιακή δεξαμενή.

Ο σκύλος του Χαναάν έχει αγωνιστεί στο σόου σκύλων του Westminster από το 1998, με μια μόνο ομάδα συμμετοχής μέχρι τώρα.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ράτσα, κατατάσσεται 170η στην δημοτικότητα του AΚC. Ήταν η 156η πιο δημοφιλής φυλή του AKC πριν από πέντε χρόνια. Φυλές που κατατάσσονται τόσο χαμηλά κινδυνεύουν με εξαφάνιση και αυτό είναι κρίμα, καθώς είναι ένα έξυπνο, πράο και πιστό σκυλί.

Ο σκύλος της Χαναάν μπορεί να συγχέεται με το Border Collie, αλλά είναι ψηλότερος, έχει πάντα όρθια αυτιά, είναι κυρίως λευκός ή έχει ένα στερεό ανοιχτό χρώμα, συνήθως έχειμικρότερο τρίχωμα και έχει όρθια στάση. Μπορεί επίσης να συγχέεται με τα Smooth Collie, αλλά το Canaan έχει ευρύτερο και κοντύτερο κεφάλι, με όρθια εντελώς αυτιά και τείνει επίσης να έχει την ουρά του ψηλότερα.

Στους ιδιοκτήτες περιλαμβάνεται και ο John F. Kennedy, Jr., αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι το σκυλί του ήταν κάπια διασταύρωση.

Επιμέλεια: Βασίλης Μελισσάρης

Πηγή:   http://www.dogster.com/lifestyle/get-to-know-the-canaan-dog-from-feral-dog-to-companion