Η ζωή μας τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτή που μας επιτρέπει να παρέχουμε ότι χρειάζεται ο σκύλος μας για να είναι σωματικά και πνευματική υγιής.

Με το άρθρο αυτό δεν θέλω να πικράνω ανθρώπους που η ζωή τους άλλαξε ξαφνικά. Είναι δύσκολες εποχές και το καταλαβαίνω. Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα έχει ο σκύλος μας δικαιώματα, όχι μόνο "υποχρεώσεις".

Το ότι γυρίζουμε από τη δουλειά κουρασμένοι και το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξαπλώσουμε στον καναπέ δεν είναι κατακριτέο. Όλοι το έχουμε ανάγκη. Ο σκύλος σας όπως ήταν όλη μέρα μόνος του και σας περιμένει γιατί εξαρτάται από εσάς για να εκπληρώσει τις σωματικές και πνευματικές του ανάγκες.

Το γεγονός ότι δεν τον αφήνουμε νηστικό, χωρίς νερό ή μόνο σου στο κρύο είναι αρκετό; Όχι δεν είναι. Δεν φτάνει μόνο αυτό. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη πολλά περισσότερα.

Το πιο συνηθισμένο παράπονο που ακούω από κηδεμόνες είναι πως ο σκύλος "κάνει καταστροφές", "κάνει σαν τρελός", είναι "ανυπάκουος". Δεν συμβαίνει με όλα τα σκυλιά και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που το καθορίζουν.

Θα σας απαντήσω όπως αισθάνομαι. Καλά κάνει.

Ένα σκυλί που είναι όλη μέρα μόνο του στο μπαλκόνι βαριέται. Θα φάει τα φυτά, θα μασήσει τα πόδια από τις ξύλινες καρέκλες και φυσικά θα γαβγίζει σε γάτες, πουλιά, μηχανάκια, ανθρώπους. Κάποια σκυλιά ακόμη και στις μύγες. Ο σκύλος που ζει την ίδια ζωή μέσα στο σπίτι - είναι λίγο πιο τυχερός - αναπτύσσει ανάλογες συμπεριφορές.

Θα σας το πως απλά. Οι σκύλοι βαριούνται και όταν εσείς δεν κάνετε κάτι γι αυτό θα ψάξουν να βρουν μόνοι τους. Όταν βαριούνται, στρεσάρονται.

Το στρες μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα παρακάτω.

Καταστρέφει έπιπλα, παπούτσια κ.τ.λ.

Είναι συνεχώς υπερκινητικός, μέρα – νύχτα.

Είναι ανυπάκουος.

Πηδάει πάνω σου και στους καλεσμένους σου.

Μπορεί να αναπτύξει "επιθετικές συμπεριφορές".

Γαβγίζει συνεχώς ή κλαψουρίζει.

Είναι παχύσαρκος (Έλλειψη άσκησης).

Κάνει κακά του ή κατουράει μέσα στο σπίτι.

Τα παραπάνω φυσικά μπορούν να έχουν και άλλη αιτία εκτός από το στρες. Αυτό μπορεί να το διακρίνει μόνο ένας σωστά καταρτισμένος εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς σκύλων.

Αφιέρωσε χρόνο για τον σκύλο σου. Είναι μέλος της οικογένειας και έχει ανάγκη την επαφή μαζί σου. Όταν λέω επαφή δεν εννοώ μόνο χάδια και φιλιά. Παίξε μαζί του, πήγαινε τον μία μεγάλη βόλτα να μυρίσει, να δει κόσμο, άλλα σκυλιά και να παίξει μαζί τους. Πάρτε τον μαζί σας στις διακοπές, όταν πάτε για τον απογευματινό σας καφέ. Δεν είναι τόσο δύσκολο.

Εάν δεν μπορείς είναι - συγνώμη κιόλας - δικό σου πρόβλημα. Όχι του σκύλου. Είναι κάτι που θα έπρεπε να το σκεφτείς πριν τον υιοθετήσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα και παρόλα αυτά παρέχουν στους σκύλους τους ότι χρειάζεται για να εκπληρώσουν τα ένστικτά τους και τις φυσικές και πνευματικές ανάγκες. Τους θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Πηγή: http://www.livingwithdogs.gr/skilos-katikidia-zoa-kai-o-anthropos/anthropos-kai-skilos/306-ean-o-skilos-sou-variete-einai-diko-sou-provlima

Save