Μία από τις πιο μεγαλοπρεπείς και επιβλητικές ράτσες, ο σκύλος των Πυρηναίων, είναι ένα αρκουδάκι στα μάτια των ιδιοκτητών του αλλά και ένας ατρόμητος σωματοφύλακας στα μάτια των υπολοίπων. Η προστατεύτικη του φύση οφείλεται στην εμπειρία αιώνων που έχει ως φύλακας ζωών,ανθρώπων και σπιτιών.

Ακολουθούν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ράτσα:

Γνωστός στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου ως ορεινός σκύλος των Πυρηναίων, συγγενής των Μολλοσών, φύλαγε πρόβατα στα Πυρηναία όροι, μεταξύ της νότιας Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας, από τα χρόνια της αρχαιότητας. Έπρεπε να είναι αρκετά σκληρά για να αποκρούουν επιθέσεις αρπακτικών αλλά και αρκετά ευέλικτα ωστέ να κινούνται με ευκολία στις απότομες πλαγιές των βουνών.

Υπάρχουν αναφορές στον σκύλο των πυρηναίων από το 1407 όπου λέγεται πως φύλαγε κάστρα.

Ήταν η αγαπημένη ράτσα του Λουδοβίκου Μέγα Δελφίνου της Γαλλίας και των διαδόχων του. Το 1675, ο Λουδοβίκος συνάντησε τον πρώτο ορεινό Πυρηναίων και έκτοτε τα λάτρεψε. Μετά τον Μέγα Δελφίνο, πολλοί αριστοκράτες ξεκίνησαν να ταυτίζονται μαζί του και να τον θεωρούν σύμβολο κύρους και ασφάλειας. Κάποια στιγμή μάλιστα θεσπίστηκε ως βασιλικό σκυλί της Γαλλίας.

Ο σκύλοι των Πυρηναίων συνέχισαν να εκτελούν χρέη προστάτη του κοπαδιού στα βουνά, αντιμετωπίζοντας λύκους, αρκούδες και μερικές φορές ανθρώπους.

Ήταν πολυ δημοφιλείς και πολλοί έχουν αγοραστεί από κατοίκους άλλων χωρών.

Ο στρατηγός Λαφαγιέτ έφερε τα πρώτα ορεινά Πυρηναίων στην Αμερική το 1824.

Πολλές φορές τα μπερδέυουν με τα Κούβατζ λόγω της ομοιότητας τους. Στην πραγματικότητα, τα ορεινά Πυρηναίων ζυγίζουν περισσότερο, έχουν μεγαλύτερο κεφάλι και μακρύτερο τρίχωμα. Επίσης θα μπορούσε να τα μπερδέψει κάποιος με τα καναδικής προέλευσης Αγίου Βερνάρδου, ωστόσο τα ορεινά Πυρηναίων δεν υπάρχουν σε καφέ - άσπρο η μαύρο χρώμα.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως τσοπανόσκυλα. Μάλιστα μεγαλώνουν με το κοπάδι, ώστε να το προστατεύουν σαν οικογένεια του.

Ο ορεινός σκύλος των Πυρηναίων είναι πλέον η 73η πιο διμοφιλής ράτσα και πρίν 5 χρόνια βρισκόταν στην 69η  θέση.

Το 2005 ένας ορεινός Πυρηναίων κέρδισε το βραβείο καλύτερης επίδειξης στις επιδείξεις σκύλων του Γουέστμινστερ και παραμένει ο μοναδικός που το έχει κερδίσει.

Η πρώτη εμφάνιση του στον κινηματογράφο είναι στην ταινία των Αδερφών Μάρξ «Horse Feathers» όπου φαίνεται στην κλούβα ενός μπόγια.

Ύστερα, εμφανίστηκε το 2004 στο «Ψάχνοντας την χώρα του ποτέ» όπου παίζει τον ρόλο που είχε γραφτεί για ένα Αγίου Βερνάρδου στο βιβλίο, στο «Santa Buddies» το 2009, και στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Μπέλ και Σεμπάστιαν». Έχουν κάνει μάλιστα μικρές εμφανίσεις στα «Αυτοί οι υπέροχοι ανθρώποι στις ιπτάμενες μηχανές», « Ηλίθιος και Πανηλίθιος» και «Βασιλάδες και Βασίλισσες».

Ένας ορεινός πυρηναίος με όνομα Σάνγκ-Τζού ήταν τόσο διάσημος ηθοποιός – σκύλος στην Κορέα που χρίστηκε εθνικός σκύλος. Εμφανίστηκε στο «1 Νύχτα, 2 Μέρες».

Κοσμίζουν το λογότυπο της «Sea Dog Brewing Company».

Ένας άλλος σκύλος Πυρηναίων γνωστός ως «Duke the Dog» έγινε δήμαρχος του χωριού Κόρμοραν της Μινεσότα, το 2014.

Στους διάσημους ιδιοκτήτες συμπεριλαμβάνονται ο Λουδοβίκος ο 4ος, ο Λαφαγιέτ, η Ντέμπορα Κέρ, ο Μπάρυ Γκίμπ και η Μπέτυ Γουάιτ.

Επιμέλεια: Δημήτρης Ζιάγκας

Πηγή: http://www.dogster.com/lifestyle/get-to-know-the-great-pyrenees-the-gallant-guardian