Παρακαλώ περιμένετε

Παρακαλώ περιμένετε

Πέντε Φυλές…..Όνομα και Χρώμα

Πέντε Φυλές…..Όνομα και Χρώμα

Πέντε Φυλές…..Όνομα και Χρώμα

 

Κάποιες φυλές χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση τους, τον χαρακτήρα τους, την ιδιοσυγκρασία τους. Κάποιες έχουν πάρει το όνομα τους από τον τόπο καταγωγή τους ή  τον άνθρωπό που τις δημιούργησε . Κάποιες όμως ονομάστηκαν έτσι βάση του χρώματος τους. Ας γνωρίσουμε πέντε από αυτές.

 

Irish Red και White Setter

Το όνομά τους μαρτυρά την αλήθεια για τα χρώματα τους, την καταγωγή τους, και το ξεχωριστό κυνηγητικό τους ύφος. Αναπτυχτήκαν στην Ιρλανδία και είναι υπερήφανα για τις κόκκινες κηλίδες  πάνω στο λευκό επιχρυσωμένο τρίχωμα τους. Τα δύο χρώματα που τα χαρακτηρίζουν φημίζετε ότι προβάλουν την ζωή και την άνθιση. Ο ξάδελφος τους, το ιρλανδικό Setter, μπορεί να είναι πιο γνωστό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αποτελούν παλαιότερη φυλή. Τα ιρλανδικά Setter προέρχονται από αυτά με την διαφορά ότι εκτρέφονται  σε ένα και μόνο χρώμα. Σήμερα φημίζονται για την γλυκιά , αριστοκρατική διάθεσή τους και για την αξιοσημείωτη ικανότητα τους στο κυνήγι. Η τελευταία λέξη στο όνομά τους αποκαλύπτει το στυλ του κυνηγιού τους: Όταν μυρίζονται κάποιο θήραμα, παίρνουν μια καθορισμένη θέση όσο πιο κοντά του μπορούνε, χωρίς να προκαλέσουν το ζώο να φύγει.  Τέλος εκτιμούν ιδιαίτερα την αξία του σπιτιού και της οικογένειας: μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή το παιχνίδι, θα υποστηρίξουν την παλιά ιρλανδική παροιμία: ‘Δεν υπάρχει τζάκι σαν το δικό σου τζάκι.’

 

 

 

Kerry Blue Terrier

Εκτρέφονται στην Ιρλανδία, όπως και τα ξαδέλφια τους παραπάνω, τα Kerry Blue πρέπει να ήταν η εναλλακτική λύση του αγρότη ως απάντηση στο ιρλανδικό Wolfhound των ευγενών. Ή ίσως ένα Ρωσικό Μπλε Terrier κατάφερε να φτάσει με κάποιο τρόπο (ένα ναυάγιο) στην Ιρλανδία, ζευγάρωσε με τοπικά σκυλιά, και άρχισε η μπλε γραμμή του; Εκτός από τους θρύλους , η ιστορία επιβεβαιώνει ότι εκτρέφονταν για να κυνηγάνε μικρά θηράματα και  πτηνά στην ιρλανδική κομητεία του Kerry. Ασυναγώνιστα στην ευελιξία, ανακτούν τα υδρόβια πτηνά, και φυλάσσουν τα αγροκτήματα τους. Όσο για το χρώμα τους, γεννιούνται με μαύρο χρώμα, που με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται από ανοιχτό ασημένιο μπλε σε σκούρο μπλε του σχιστόλιθου. Είναι ανθρωποκεντρικά, γεμάτα ζωή, ισχυρογνώμων, εργατικά, και άτακτα. Η ευχή τους για όλους εμάς; Ας είναι ο άνεμος για πάντα στην πλάτη σας και ένα Kerry ως το τέλος στη ζωή σας.

 

 

Bluetick Coonhound

Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω το όνομά τους, για να μην νομίζετε εσφαλμένα ότι πήραν το όνομά τους από ένα τσιμπούρι. Η αναφορά στη λέξη τσιμπούρι αναφέρεται στις έντονες και πολλές κηλίδες του χρώματος τους που συμβάλλουν στην εμφάνιση του σκούρου μπλε στο τρίχωμα τους. Αποτελούν φυλή κυνηγόσκυλων όσφρησης , που αναπτύχθηκαν στη Λουιζιάνα. Η συλλαβή Coon στο όνομά τους αναφέρεται σε ένα κοινό θήραμα, τον ρακούν. Οι αισθήσεις της όσφρησης τους είναι εκπληκτικές. Μπορούν να βρούν και ακολουθήσουν μονοπάτια με αξιοσημείωτη ευκολία. Σε εσωτερικούς  χώρους ,τα ονειρικά τους μάτια, το γενναιόδωρο πνεύμα και η ήρεμη προσωπικότητα τους τα κάνουν έναν φιλόξενο σύντροφο. Σε εξωτερικούς χώρους θα δείτε τον αθλητικό τους χαρακτήρα και την συνεχή αναζήτηση εργασίας.

 

 

Black Russian Terrier

Παρά το όνομά και την εμφάνιση τους,  είναι ταξινομημένα ως πραγματικά Terrier. Προσαρμοσμένα, έξυπνα και ισχυρά, αποτελούν το μαύρο μαργαριτάρι της Ρωσίας, που αναπτύχθηκε για να προστατεύει τόσο τους ανθρώπους όσο και τη γη. Εκτράφηκαν ειδικά για να αντέχουν τους σκληρούς χειμώνες της Ρωσίας. Οι μαύρη σχιστολιθική διπλή γούνα τους αναπτύχθηκε για συγκεκριμένη λειτουργία. Αλλά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της φυλής η γούνα τους έγινε μακρύτερη και πιο μαλακή. Επιδεικνύοντας τόλμη όταν χρειαστεί, είναι ένας ανεπιτήδευτος, εύρωστος και πιστός σκύλος. Η εντυπωσιακή τους γενειάδα τους είναι κι αυτή μαύρη επίσης!

 

 

West Highland White Terrier

Είναι ένας εργάτης Terrier, που εκτρέφεται στη Σκωτία για να κυνηγάει μικρά θηράματα και κυρίως αρουραίους μέσα από τους αχυρώνες. Φημίζονται για την ισχυρή θέληση και το πνεύμα τους, αλλά είναι εξίσου διάσημα για το φωτεινό, λευκό τους τρίχωμα. Δεν ήταν όμως πάντοτε λευκά. Στην αρχή τα χρώματα της γούνας τους κυμαίνονταν από λευκό σε μαύρο έως κόκκινο. Η ιστορία λέει ότι ο συνταγματάρχης Malcolm (εξέχων κτηνοτρόφος Westie) αποφάσισε να εκτρέφει μόνο λευκά σκυλιά μετά από ένα ατυχές ατύχημα. Ένα από τα Westies του Malcolm (με κοκκινωπό τρίχωμα) περάστηκε για μια αλεπού και πυροβολήθηκε. Ο Malcolm αποφάσισε για αυτό το λόγο να εκτρέφει μόνο λευκά σκυλιά, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Αυτό βέβαια θα είχε περισσότερο νόημα αν δεν είχαν εκτραφεί επίσης για να κυνηγάνε κουνέλια που μερικές φορές είναι και αυτά λευκού χρώματος! Αφήνοντας τις ιστορίες κατά μέρος, εκτιμούν τον έπαινο μας για τα εκπληκτικό λευκό τρίχωμα τους.

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο petnav.gr έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαταστούν σε καμία περίπτωση κτηνιατρική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπείας. Σας παρακαλούμε να ακούτε πάντα της συμβουλές του κτηνίατρου σας.


Φίλτρα
Εφαρμογή