Παρακαλώ περιμένετε

Παρακαλώ περιμένετε

Sealyham Τεριέ: Κάποτε διάσημο, τώρα απειλείται με εξαφάνιση

Sealyham Τεριέ: Κάποτε διάσημο, τώρα απειλείται με εξαφάνιση

Sealyham Τεριέ: Κάποτε διάσημο, τώρα απειλείται με εξαφάνιση

 

Το Sealyham ήταν κάποτε το αγαπημένο σκυλί του Χόλυγουντ και της Βρετανικής Βασιλείας, αλλά τώρα είναι σχεδόν άγνωστο. Τι συνέβη ?

Οι ιδιοκτήτες σκυλιών μπορεί να είναι αναποφάσιστοι όταν πρόκειται να επιλέξουν μια φυλή. Το Sealyham έχει υπάρξει ανάμεσα στα περισσότερο αλλά και λιγότερο δημοφιλή σκυλιά από οποιοδήποτε άλλη φυλή του Αμερικάνικου Κυνολογικού Ομίλου (American Kennel Club (AKC)), και αυτή τη στιγμή το μέλλον του κρέμεται από μια κλωστή. Ο Βρετανικός Κυνολογικός Όμιλος χαρακτηρίζει το Sealyham ως μία από τα πιο απειλούμενες με εξαφάνιση εγχώρια φυλή. Το 2011, το βρετανικό περιοδικό «Country Life» είχε ένα Sealy στο εξώφυλλό του, με τίτλο «SOS:. Σώστε τα Sealyhams μας”. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μια φυλή που κάποτε ήταν τόσο δημοφιλής αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξαφάνισης. Πώς έγινε αυτό?

 

Ξεκινώντας το 1850, ο Καπετάνιος John Edwardes του Sealyham της Ουαλίας εργάστηκε στην ανάπτυξη ενός θαρραλέου και ευπαρουσίαστου λευκού σκυλιού που μπορούσε να αντιμετωπίζει τους ασβούς, τις ενυδρίδες και τις αλεπούδες. Διασταύρωσε Dandie Dinmonts, Fox Τεριέ, λευκά Σκοτσέζικα Τεριέ (προκατόχους των λευκών West Highland), τα εκλείψαντα λευκά Αγγλικά Τεριέ, με ακόμη μερικά Corgi Ουαλίας. Το άσπρο τρίχωμα βοηθούσε τους κυνηγούς να ξεχωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του σκύλου και του θηράματος.

Στις αρχές του 1900, το Sealyham ήταν ένα από τα πιο ανταγωνιστικά σκυλιά επιδείξεων. Ήταν επίσης δημοφιλή ως κατοικίδια ζώα, ειδικά σε διασημότητες του Χόλυγουντ και στη Βρετανική Βασιλεία, και ως κυνηγοί, ειδικά για να ξετρυπώνουν ασβούς στη Βρετανία.

Όταν το κυνήγι ασβού έγινε παράνομο, η δημοτικότητα της φυλής μειώθηκε στους κυνηγούς. Αλλά η δημοτικότητα μειώθηκε επίσης και σε διασημότητες και άλλους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων – όχι ότι τους ενδιέφερε ποτέ να σκάβουν για ασβούς! Το Sealyham είναι πλέον μία από τα πιο σπάνιες φυλές του Αμερικάνικου Κυνολογικού Ομίλου.

 

  • Ανακηρύχθηκε πρόσφατα μία από τις πιο ευάλωτες εγχώριες φυλές της Βρετανίας.
  • Η φυλή αναγνωρίστηκε από τον Αμερικάνικο Κυνολογικό Όμιλο το 1911.
  • Είναι μέλος της ομάδας Τεριέ του Αμερικάνικου Κυνολογικού Ομίλου.
  • Τα Sealyhams ανταγωνίζονται σε δοκιμασίες κυνηγιού σε λαγούμια (earthdog trials), καθώς και διαγωνισμούς κυνηγιού σε αχυρώνες.
  • Τέσσερα διαφορετικά Sealyhams έχουν κερδίσει τον τίτλο «Καλύτερο σκυλί επίδειξης» σε επιδείξεις του Westminster, με το πιο πρόσφατο το 1977. Διαγωνίζονται εκεί από το 1912.

 

Ένα Sealyham με το όνομα Charmin (που γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 2004) είναι το μόνο σκυλί από οποιαδήποτε φυλή που κέρδισε τον τίτλο «Καλύτερο σκυλί επίδειξης» στην Παγκόσμια Επίδειξη Σκύλων (World Dog Show) to 2008, στην επίδειξη του Αμερικάνικου Κυνολογικού Ομίλου το 2007 (κερδίζοντας βραβείο 50.000 δολαρίων), καθώς επίσης και στο Crufts το 2009 (τη μεγαλύτερη επίδειξη σκύλων στον κόσμο, με περισσότερα από 22.000 σκυλιά εγγεγραμμένα). Κέρδισε επίσης το Γκρουπ Τεριέ στο Westminster και εμφανίστηκε σε διαφημίσεις της Eukanuba. Ονομάστηκε Charmin (Γόης) επειδή ήταν «μαλακός για αγκαλιά” ‘όταν ήταν κουτάβι, αλλά η επίσημη ονομασία του είναι Πρωταθλητής Efbe’s Hidalgo at Goodspice.

 

 

Το Sealyham είναι η 163η πιο δημοφιλής φυλή του Αμερικάνικου Κυνολογικού Ομίλου, από 157η που ήταν πέντε χρόνια νωρίτερα – αλλά αυτή η διαφορά στους αριθμούς αναλογεί σε μία μόνο χούφτα σκύλων που αλλάζουν θέσεις.

Το Sealyham μπορεί να συγχέεται με το Cesky Τεριέ, αλλά το Cesky είναι πάντα αποχρώσεις του γκρι. Μπορεί επίσης να συγχέεται με το Σκωτσέζικο Τεριέ, αλλά το Σκωτσέζικο έχει όρθια αυτιά και δεν είναι ποτέ άσπρο ή με στίγματα. Μπορεί επίσης να συγχέεται με τη Λευκό West Highland Τεριέ, αλλά το West Highland είναι μικρότερο και έχει μικρότερο και στρογγυλότερο κεφάλι και όρθια αυτιά. Ένα Sealyham εμφανίζεται στο βιβλίο του Maurice Sendak με τίτλο Higglety Pigglety Pop!

 

 

Στην ταινία «Τα Πουλιά» (1963), ο Άλφρεντ Χίτσκοκ έκανε μια σύντομη εμφάνιση περπατώντας με τα δύο δικά του Sealyhams. Ένα από αυτά εμφανίζεται επίσης στην ταινία του με τίτλο «Υποψίες» (1941).

 

 

Ανάμεσα στους διάσημους ιδιοκτήτες συμπεριλαμβάνονται ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ο Γκάρι Κούπερ, η Τζίν Χάρλοου, ο Κάρι Γκραντ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Μπέτι Ντέιβις, η Αγκάθα Κρίστι, ο βασιλιάς Γεώργιος V και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

 

 

Επιμέλεια: Βασίλης Μελισσάρης

Πηγή:  http://www.dogster.com/lifestyle/get-to-know-the-sealyham-terrier-once-famous-now-endangered

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο petnav.gr έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαταστούν σε καμία περίπτωση κτηνιατρική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπείας. Σας παρακαλούμε να ακούτε πάντα της συμβουλές του κτηνίατρου σας.


Φίλτρα
Εφαρμογή