Πόσο συχνά πηγαίνετε το σκυλί σας βόλτα; Μια φορά την ημέρα; Μήπως δύο; Τα Σαββατοκύριακα περισσότερες; Τώρα φανταστείτε πως θα ήταν αν αυτή η καθημερινή σας ρουτίνα συνέβαλε στην φροντίδα και την ευημερία κι’άλλων ζώων.

Σε αυτή την ιδέα βασίζεται η διαδραστική εφαρμογή που λειτουργεί μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες πρός το παρόν, Wooftrax Walk for a Dog και δωρίζει συνεχώς αυξανόμενα ποσά στην τοπική φιλοζωική η καταφύγιο, κάθε φορά που ένας χρήστης βγάζει τον σκύλο του βόλτα.

Η ιδέα της παρακολούθησης ενος περιπάτου και η δημιουργία του σε κοινωνικό αγαθό ήρθε στον Ντάγκ Χέξτερ όταν δούλευε σε μια εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών πρίν τρία χρόνια. Ο Χέξτερ σαν ιδιοκτήτης σκύλου γνώριζε πολύ καλά την αξία ενος απλού περίπατου και θέλησε να τη μετατρέψει απο ατομικό πλεονέκτημα σε ενα ευρύτερο κοινωνικό σκοπό.

Έτσι αφοσιώθηκε στην δημιουργία του Walk for a Dog και στη συνέχεια επισκέφθηκε το φθινόπωρο του 2013, το καταφύγιο ζώων της Βαλτιμόρης για να ζητήσει από την οργάνωση να προβάλει την εφαρμογή στη σελίδα της στο Facebook. Ευτυχώς το προσωπικό ήταν ιδιαίτερα πρόθυμο να τον βοηθήσει.

Όπως δηλώνει ο Χέξτερ « Ταχυδρομήσαμε επιταγές σε 87 φιλοζωικούς οργανισμούς τον Ιανουάριο του 2014, σε 600 τον Ιούνιο του 2014 και σε 4,500 τον Δεκέμβριο». Πλεόν ο Χέξτερ εργάζεται μόνο για το Wooftrax και ρόλος του είναι να διασφαλίζει οτι υπάρχουν αρκετοί χρήστες και χρηματοδότηση ώστε να υπάρχει πρόοδος στις ζωές των διασωθέντων ζώων.

Σήμερα το WoofTrax συνεργάζεται με περίπου 7000 φιλοζωικές οργανώσεις. «Οι οργανώσεις μας προσεγγίζουν πλέον» δηλώνει ο Χέξτερ. Αυτό σημαίνει οτι συνεργάζεται επίσης με μεγαλύτερους φορείς όπως την καμπάνια Bark For Life της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρίας στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και το Paws for the Cure της Σούζαν Κόμεν. Οι υποστηρικτές και των δύο αυτών οργανισμών στηρίζουν και την εφαρμογή Walk for a Dog

Όπως λοιπόν και τα καταφύγια η εφαρμογή προσφέρει μια ποικιλία επιλογών. «Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο κοντά στον οργανισμό όπου υιοθέτησαν το κατοικίδιό τους» υποστηρίζει ο Χέξτερ και πιστεύει ότι η εφαρμογή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κατεύθυνση της δημιουργία μίας ευαισθητοποιημένης και υπεύθυνης κοινότητας. Γι’αυτόν τον λόγο ένας χρήστης από το Τέξας έφτιαξε ενα γκρούπ Walk for a Dog στο Facebook ώστε να μπορούν οι χρήστες να μοιράζονται την εμπειρία τους και να ενθαρύνουν κι άλλο κόσμο να την χρησιμοποιήσει. Πρός το παρόν η ομάδα έχει υπερβεί τα 100 μέλη τα οποία βοηθάνε να δωθεί μεγαλύτερη προσοχή στο Walk for a Dog.

Και τώρα το βασικό ερώτημα:

Πώς λειτουργεί το Wooftrax; Είναι απίστευτα απλό. Μόλις κατεβάσει ο χρήστης την δωρεάν εφαρμογή θα τον αντιστοιχίσει αυτόματα με τον φιλοζωικό φορέα της περιοχής του ή μπορεί να επιλέξει τον οργανισμό της αρεσκείας του χειροκίνητα. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσει λογαριασμό για τον σκύλο του συμπληρώνοντας όνομα, ράτσα και φωτογραφία. Μόλις ολοκληρώσετιτην εγγραφή ξεκινάει να περπατά. Η εφαρμογή χρονομετρεί τον περίπατο και καταγράφει τα μέτρα που διένυσε. Κάθε φορα λοιπόν που πάει περίπατο, οι σπόνσορες και οι εταιρίες που διαφημίζει η εφαρμογή κάνουν μεσω του Wooftrax μια μικρή δωρεά στην τοπική φιλοζωική.

Μόλις τελειώσει τον περίπατο ο χρήστης, μπορεί να μοιραστεί τα στατιστικά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Ειδάλλως μπορεί απλά να τα αποθηκεύσει στο λογαριασμό του.

Tα δύο μεγαλύτερα προτερήματα της εφαρμογής είναι οτι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλοι οι περίπατοι μετράνε αν ξεπερνάνε το 1/10 του ενός μιλίου. Ένα άλλο επίσης έξυπνο χαρακτηριστικό είναι πως η εφαρμογή απενεργοποιείται αυτόματα αν ξεπεράσει ο χρήστης την ταχύτητα των 30 μιλίων την ώρα, που μπορεί να συμβεί αν την ξεχάσει ανοιχτή μετά το τέλος του περιπάτου η χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο.

Αυτό που καθορίζει τον ακριβή αριθμό των δωρεών είναι ο αριθμός των ιδιοκτητών που πάνε βόλτα τον σκύλο τους για τον κάθε οργανισμό. Οι διαφημίσεις και οι χορηγίες καθορίζονται μια η δύο φορές τον χρόνο ανάλογα με τα νούμερα περιπάτων που έχει κάθε οργανισμός.

Στην πραγματικότητα, η εξάπλωση της εφαρμογής βασίστηκε στο γεγονός ότι οι χρήστες εμπνέαν και τους υπολοίπους. Μέχρι τώρα, στα δυο χρόνια λειτουργίας της εφαρμογής, έχουν καταγραφεί σχεδόν 3.5 εκατομμύρια περίπατοι. Το Wooftrax μέσα στον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας του δώρισε 65.000 δολλάρια στους φιλοζωικούς οργανισμούς. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να κάνει δωρεά ο ίδιος ο χρήστης.

Στόχος του Χέξτερ είναι η εφαρμογή να καταφέρει να μαζέψει ποσό του ύψους των 250,000 δολλαρίων μέσα στο 2016. Σκοπεύει μέσω τον διαφημίσεων να προσθέσει νέες δυνατότητες και μικρά δώρα για τους χρήστες όπως κουπόνια. Στα σχέδια του είναι επίσης να εδραιώσει το Wooftrax και στον Καναδά.

Με το Wooftrax δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην πάει κάποιος βόλτα. Δεν χρειάζεται καν κάποιος να έχει σκύλο. Για όσους δεν έχουν σκύλο, υπάρχει η δυνατότητα να περπατήσουν για την Cassie, την οποία έχει διασώσει ο ίδιος ο Χέξτερ. Έτσι λοιπόν η Cassie λειτουργεί ως εικονικό κατοικίδιο για όποιον θέλει να περπατήσει, αλλά δεν έχει πρόσβαση σε ένα κατοικίδιο ζώο .

«Την σώσαμε από ένα καταφύγιο στο Ντάνβιλ της Πενσυλβάνια» εξηγεί ο Χέξτερ, « Ήταν μια θλιβερή ιστορία». Την Cassie την έφεραν στο καταφύγιο μαζί με ένα Golden Retriever. Η οικογένειά τους δεν μπορούσε να τους κρατήσει πια και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να υιοθετηθούν από μια άλλη οικογένεια. Το Golden Retriever βρήκε ένα νέο σπίτι αρκετά γρήγορα, αλλά η Cassie ήταν στο καταφύγιο για 10 μήνες πριν την συναντήσει ο Χέξτερ.

« Ήταν ο μόνος σκύλος που δεν γάβγιζε ή αναζητούσε προσοχή» θυμάται όταν την είδε για πρώτη φορά. «Είναι ένα πολύ γλυκό σκυλί».

Επιμέλεια: Δημήτρης Ζιάγκας

Πηγή:  http://www.dogster.com/lifestyle/wooftrax-app-lets-you-walk-a-dog-to-raise-money-for-animal-shelters